Therapeutische
elastische kousen

Therapeutische elastische kousen worden in de volksmond ook wel ‘steunkousen’ genoemd en zijn verkrijgbaar is zowel arm- als beenkousen.

Wij meten therapeutische elastische kousen aan bij de volgende indicaties: lymfoedeem (abnormale ophoping lymfvocht in lichaamsdeel),chronische veneuze insufficiëntie (tekort schieten veneuze systeem), diep veneuze trombose (bloedstolsel in venen), erytrocyanose (roodpaarse huidverkleuring), veneuze malformatie (fout in aanleg aders), lipoedeem (stoornis in de aanmaak van vetweefsel), erythema nodosum (pijnlijk rode bulten op voorzijde benen).

Ook meten wij ter preventie therapeutische elastische kousen aan bij zwangerschap en staande beroepen.

De behandeling
Een therapeutische elastische kous geeft van buitenaf druk op uw been, bloedvaten en lymfvaten. De verwijdde aderen (spataderen) worden samengedrukt, waardoor de kleppen in die aderen zich weer kunnen sluiten en de afvoer beter werkt. Door druk te geven op de bloedvaten en lymfvaten wordt oedeemvorming tegengegaan.Bij ons in de praktijk kunt u terecht voor het aanmeten van therapeutische elastische kousen. In het geval van oedeem, kan er pas een kous worden aangemeten als er geen zwelling meer aanwezig is.

Het type kous hangt af van uw medische indicatie dat uw (huis)arts voorschrijft. Er wordt samen met u gekeken welke therapeutische elastische kous het beste bij u past en deze zullen dan bij één van onze gekwalificeerde leveranciers bestelt worden.

Uiteraard krijgt u aan- en uittrekinstructies, wasvoorschriften en instructies voor het onderhoud van de kousen. Het kan zijn dat u hulpmiddelen nodig heeft bij het aan- en uittrekken van uw kousen. In dat het geval is zullen wij u over de verschillende mogelijkheden informeren en desgewenst zorgen voor levering van deze middelen.

Vergoeding
Voor de vergoeding van therapeutische elastische kousen heeft u een verwijzing van uw (huis)arts nodig. Therapeutische elastische kousen worden vergoed vanuit uw basisverzekering. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar uw polisvoorwaarden of kunt u bij ons terecht.

Mocht u meer vragen hebben en/of informatie willen over therapeutische elastische kousen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Zoeken

Trakteer jezelf

Laat ons
voor u zorgen