Borstprothese
en lingerie

U kunt bij ons terecht voor het aanmeten van borstprotheses (mammacare advies), (prothese)lingerie en badmode voor uw borstprothese. Door onze jarenlange ervaring op het gebied van (na)zorg rondom borstkanker bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn een erkend bedrijf voor het verstrekken van medische hulpmiddelen. U kunt bij ons een persoonlijk advies verwachten van een gediplomeerde mammacare adviseuse. U bent van harte welkom op onze praktijk aan de Varsseveldseweg 55 in Lichtenvoorde.

Borstprothese
Voor vrouwen die een borstamputatie of een borstsparende operatie hebben ondergaan is de keuze van een passende prothese niet eenvoudig. Dit hangt onder meer af van de medische ingreep, lichaamsvorm en persoonlijke voorkeur.

Wanneer de wond helemaal genezen is, kan er een definitieve borstprothese aangemeten wordt. Vaak vindt dit minimaal zes weken na de operatie plaats. Als er nog bestraling volgt, is het verstandig om enkele weken te wachten nadat de bestraling is afgerond.

Wij kijken samen met u naar een borstprothese die het beste bij u past. Mocht u aan beide zijden een borstprothese nodig hebben dan kijken we naar de vorm, volume en het postuur. Uiteraard in overleg met uw wensen.

Borstprotheses zijn er in diverse maten en modellen verkrijgbaar. De borstprothese heeft een gemiddeld gewicht van een natuurlijke borst in die grootte. Dit is van belang voor het evenwicht tussen beide zijden van het lichaam. Wij beschikken ook over lichtgewicht borstprotheses voor de dames die rug- en/of schouderklachten hebben.

De meeste borstprotheses hebben een siliconen vulling, waar een zachte folie om zit. Dit is een huidvriendelijke folie en beschermt de siliconen tegen beschadiging door alle soorten elementen die van buitenaf komen (bijvoorbeeld crème, chloor, zout water en zon). Doordat een borstprothese zich aanpast aan de temperatuur van het lichaam draagt deze comfortabel.

Tegenwoordig zijn de meeste borstprotheses zeer elastisch en luchtdoorlatend, dat wil zeggen, dat ze lichaamsvocht kunnen opnemen en weer afgeven. Het is van belang dat de borstprothese wordt gereinigd en onderhouden, het advies hierin geven wij aan u mee. Wij adviseren u bij de aanschaf van een definitieve prothese aan het volgende te denken:

  • Als u strakke bovenkleding draagt, effen of met strepen, dan maakt dat het gemakkelijker om ‘kritisch’ te passen.
  • Neem iemand mee bij wie u zich vertrouwd voelt en die samen met u mee wil kijken en denken.

Deelprothese
Heeft u een borstsparende operatie ondergaan, ervaart u oneffenheden na een borstreconstructie of heeft u ongelijke borsten ontwikkeld? Dan biedt een deelprothese een goede ondersteuning om het maatverschil op een mooie manier te corrigeren en de gewenste symmetrie te krijgen. Uw kleding valt ook mooier en trekt niet meer scheef. Voor vrouwen waarbij de borstontwikkeling is achtergebleven of waarbij van nature een duidelijk maatverschil is tussen beide borsten zijn deze deelprotheses ook een uitkomst.

Lichtgewicht protheses
Er bestaan ook lichtgewicht borstprotheses. Deze zijn vooral geschikt voor vrouwen die een grote cupmaat hebben of bij wie het gewicht van een normale borstprothese problemen oplevert, zoals bijvoorbeeld schouderklachten.

Zwemprothese
Een zwemprothese of ook wel zwemvorm is geschikt voor thermaal bad, chloor- en zoutwaterbestendig. Een zwemprothese is meestal ook wat lichter, omdat zwemkleding minder steun geeft dan een bh. De ribbelstructuur aan de achterzijde zorgt voor een goede waterafvoer en optimale luchtstroom. Het kan zijn dat een zwemprothese vergoed wordt door de zorgverzekeraar, maar dat is afhankelijk.

Contactprothese
Een contactprothese wordt ook wel een plakprothese genoemd. Dit zijn protheses die op de huid worden gekleefd door middel van een contactlaag of plakstrips. Soms is het niet aan te raden om te kiezen voor een contactprothese, i.v.m. een gevoelige huid na de bestraling en littekenweefsel dat nog niet volledig is hersteld. Daarom kan dit pas een half jaar tot een jaar na de laatste behandeling gedragen worden.

Wanneer het litteken oneffen is, u veel transpireert of een grote maat heeft, dan kan het voorkomen dat een contactprothese niet goed kan hechten.
Vrouwen die kiezen voor een contactprothese ervaren meer vrijheid in het bewegen en hun kledingkeuze. De prothese hecht direct op uw huid en volgt alle bewegingen van het lichaam.

Bij een contactprothese is dagelijks onderhoud heel belangrijk voor een duurzame plakwerking. Iedere dag moet de prothese goed gereinigd worden met een schoonmaakborsteltje en cleaner.

Mamilla- (tepel)prothese
Borstprotheses zijn standaard voorzien van een kleine tepel. Misschien vindt u wel dat er een te groot verschil is met de tepel van uw natuurlijke borst. De mamillaprothese kan voorzien worden van een blijvende zelfklevende laag of met medicinale huidlijm geplakt worden zodat u er zelfs mee kan zwemmen.

ProudBreast
De Qups van ProudBreast zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van stoffen protheses. Ze bestaan uit twee delen: een kern die gemaakt is van zeer zacht schuim welke direct terugveert in de oorspronkelijke vorm met een textiel laagje van katoen eromheen. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en patronen. De Qups zijn ademend en voelen erg comfortabel. Sommige modellen zijn minimaal verzwaard.

Protheselingerie
Protheselingerie die geschikt zijn voor protheses voelen zacht aan op de huid en hebben een speciale afwerking. Daardoor is er zo min mogelijk irritatie op de huid door het aangename materiaal en de afwerking hiervan. In de protheselingerie zitten speciale hoesjes voor steun aan de prothese. De protheselingerie is in verschillende modellen, kleuren, merken en maten te verkrijgen.

Prothesehemden
De prothesehemden die wij hebben zijn hoger gesloten en hebben een speciaal binnenwerk voor de borstprothese en/of deelprothese. Een elastische band zorgt voor steun.

Tevens hebben ze verstelbare schouderbandjes en zijn ze in verschillende kleuren te verkrijgen. Het materiaal is ademend (viscose of modal) en makkelijk wasbaar.

Daarnaast verkopen wij ook extra hoog aansluitende hemdjes zonder binnenwerk, die u over uw prothese bh kunt dragen.

Werkwijze

Na het ontvangen van de verwijsbrief van uw behandeld specialist of mammacare verpleegkundige, zal er een intake gesprek plaatsvinden. Tijdens het intake gesprek, geven wij onder het genot van een kop koffie of thee voorlichting over onze manier van werken.

Eerst vragen wij naar uw medische achtergrond, hulpvraag en persoonlijke wensen. Daarna zullen we samen kijken naar een goed passende bh, waar wij de protheses goed in kunnen passen.

Het is voor ons zeer belangrijk dat u zich op uw gemak voelt in onze praktijk en in uw nieuwe lingerie. Door verschillende maten te passen en te vergelijken, komen wij samen met u tot de perfecte prothese. We streven altijd naar een zo natuurlijk mogelijk beeld wat goed voelt voor u.

Wij zullen u zo goed mogelijk van advies voorzien, en zullen tevens uitleggen hoe u de prothese het beste kunt onderhouden.

Vergoedingen borstprotheses

De kosten van een borst/deelprothese worden vanuit de basisverzekering volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Mits uw eigen risico nog niet volledig gebruikt is.

U heeft recht op een nieuwe borstprothese als de termijn, welke de verzekeraar hanteert, is verstreken. Meestal is dit eens per twee jaar. Mocht u binnen deze periode van gewicht veranderen, dan is tussentijdse vervanging soms een mogelijkheid na een aanvraag en akkoord van uw zorgverzekeraar.

Protheselingerie, badmode en andere hulpmiddelen omtrent de mammacare worden ook door steeds meer zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering vergoedt.

SEMH

Wij zijn door de SEMH (Stichting Erkeningsregeling leveranciers voor Medische Hulpmiddelen) erkend als Mammacare Specialist. De SEMH is een zelfstandige en onafhankelijke organisatie die kwaliteitserkenningen afgeeft aan aanbieders van medische zorg, zoals leveranciers van hulpmiddelenzorg.

Alleen zorgaanbieders die na strenge toetsing hebben aangetoond aan de hoge kwaliteits¬eisen van de SEMH te voldoen, en te werken volgens de zorgvuldig vastgestelde kwaliteit procedures, mogen onze erkenning voeren.

NVMCZ

Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging MammaCare Zorg (NVMCZ) Het is een belangen verenging voor ons als erkend leverancier van de mammacare. Belangrijk is dat wij door lid te zijn van deze vereniging voldoen aan de voorwaarden met betrekking tot de klachten regeling voor de mammacare.

Via de site erisietsmisgegaan.nl kunt u de klacht melden.
Uiteraard proberen we dit zoveel mogelijk zelf op te lossen.

Garantie en klachtenregeling

Indien u aanspraak wilt maken op garantie, of als u niet tevreden bent over onze dienstverlening, dan neemt u contact met ons op. Wij nemen uw klacht altijd persoonlijk in behandeling en proberen deze naar uw tevredenheid, binnen onze mogelijkheden op te lossen.

Wij staan garant voor onze protheses, (prothese)lingerie en badmode. Indien u van mening bent dat wij uw klacht niet naar behoren hebben afgehandeld, dan kunt u via de website van ‘’Er is iets misgegaan’’ een formele klacht indienen.

Deze organisatie neemt uw klacht in behandeling conform de richtlijnen van de SEMH.

Zoeken

Trakteer jezelf

Laat ons
voor u zorgen

stuur ons een bericht