Manuele
lymfedrainage

Soms is er sprake van oedeem, waardoor het vocht in de huid niet meer op de plek komt waar het hoort. Oedeem (lymfoedeem) heeft twee vormen, namelijk: primair lymfoedeem welke aangeboren is en secundair lymfoedeem welke ontstaat door een beschadiging aan de lymfevaten en/of klieren na een infectie, operatie, bestraling en/of chemotherapie. Voor beide vormen van lymfoedeem kan manuele lymfedrainage worden ingezet.

De behandeling
Het doel van manuele lymfedrainage is om het lymfesysteem te stimuleren en om een betere reabsorptie van weefselvocht te bewerkstelligen. Een feit is dat, met behulp van manuele lymfedrainage het lymfesysteem in staat is om nieuwe lymfevaatjes te creëren.

Manuele lymfedrainage kenmerkt zich door langzame cirkelvormige bewegingen waarbij de handen en vingers passief blijven. Verschillende massagegrepen worden toegepast waarbij iedere greep uit een vloeiende druk toe- en afname bestaat. Zodra er weefselverhardingen aanwezig zijn wordt dit door speciale fibrosegrepen soepel gemaakt.

Soms is het ook nodig om aanvullende behandeling aan te bieden, bijvoorbeeld compressietherapie (zwachtelen) .

Vergoeding
Voor meer informatie over het behandelen van manuele lymfedrainage en de vergoeding hiervan verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis. Ook kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

Zoeken

Trakteer jezelf

Laat ons
voor u zorgen