Pneumatische Compressie
therapie

Als er sprake is van een vochtophoping (oedeem) kan pneumatische compressietherapie worden ingezet als ondersteuning van bijvoorbeeld manuele lymfedrainage, zwachtelen en wondzorg. Pneumatische compressietherapie kan worden ingezet bij een symptomencomplex aan de benen (chronische veneuze Insufficiëntie), primair en secundair lymfoedeem, vocht- of vetophoping met bijkomende lymf- en vaatproblemen (lipoedeem met bijkomend lymfatisch of veneus component), open been (ulcus cruris).

De behandeling
Bij pneumatische compressietherapie wordt er gebruik gemaakt van een apparaat dat bestaat uit een luchtpomp die is aangesloten op een arm- of beenmanchet. Rondom is de manchet voorzien van luchtkamers. Het apparaat pompt volgens een ingesteld programma, lucht door de luchtkamers. Hierdoor ontstaan er drukgolven die een masserend effect geven, zodat het lymfevocht richting het hart wordt afgevoerd.

Het doel van pneumatische compressietherapie is om het oedeem terug te dringen. Doordat de afvoer van oedeem wordt gestimuleerd zal de functie van uw arm/been verbeteren en zullen eventuele wonden sneller genezen. Tevens kan het verergering van klachten en infecties voorkomen.

Vergoeding
In sommige gevallen is het mogelijk een pneumatisch compressietherapie apparaat voor thuis aan te schaffen. Pneumatische compressietherapie wordt bij merendeel van de gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar uit de basisverzekering. Hiervoor is een goede onderbouwing van uw (huis)arts vereist. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar uw polisvoorwaarden of kunt u bij ons terecht.

Mocht u meer vragen hebben en/of informatie willen over pneumatische compressietherapie bij ons in de praktijk, neemt u dan gerust contact met ons op.

Zoeken

Trakteer jezelf

Laat ons
voor u zorgen