Manuele lymfedrainage valt onder de oedeemtherapie en wordt toegepast bij ons in de praktijk bij de behandeling van lymfoedeem. Er zijn verschillende vormen van lymfoedeem, namelijk:

  • Primair lymfoedeem (aangeboren vorm van lymfoedeem)
  • Secundair lymfoedeem (ontstaat door een beschadiging aan lymfevaten en/of klieren na een infectie, operatie, bestraling en/of chemotherapie etc.)

Het doel van manuele lymfedrainage is om het lymfesysteem te stimuleren en om een betere reabsorptie van weefselvocht te bewerkstelligen. Een feit is dat, met behulp van manuele lymfedrainage het lymfesysteem in staat is om nieuwe lymfevaatjes te creëren.

Manuele lymfedrainage kenmerkt zich door langzame cirkelvormige bewegingen waarbij de handen en vingers passief blijven. Verschillende massagegrepen worden toegepast waarbij iedere greep uit een vloeiende druk toe- en afname bestaat. Zodra er weefselverhardingen aanwezig zijn wordt dit door speciale fibrosegrepen soepel gemaakt.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Onder de oedeemtherapie valt manuele lymfedrainage die wij inzetten bij de behandeling van lymfoedeem. In sommige situaties is het nodig om ook compressietherapie toe te passen. Het aangedane lichaamsdeel zullen wij na de manuele lymfedrainage inzwachtelen om terugstromen van het lymfevocht te voorkomen.

De behandelingen die wij uitvoeren bij ons in de praktijk bestaan onder andere uit:_MGL2348Guido Pelgrim

  • Uitgebreid eerste consult
  • Huidtherapeutisch onderzoek
  • Klinische fotografie
  • Manuele lymfedrainage
  • Thuisverzorgingsadvies

Als het gaat om oedeemtherapie, worden de verschillende behandelmogelijkheden tijdens het eerst consult uitgebreid besproken. Er wordt samen met u gekeken voor welke therapie u eventueel in aanmerking komt. Tijdens en na de behandeling krijgt u specifieke informatie en adviezen over uw aandoening die u kunt toepassen in uw dagelijks leven.

Tevens begeleiden wij u, als patiënt tijdens uw behandeltraject in de vorm van informeren, adviseren, uitleggen en instrueren, feedback geven en het bieden van steun.

Indien u wegens gezondheidsredenen niet in staat bent om naar onze praktijk te komen, zullen wij bij u aan huis komen. Wij zullen hiervoor wel een tarief hanteren. Deze kosten kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar. Wilt u meer informatie of heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Vergoeding
Wij als huidtherapeuten van Huid- en oedeemtherapie Oost Gelre voldoen aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om voor een eventuele vergoeding voor oedeemtherapie in aanmerking te komen. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar uw polisvoorwaarden of kunt u bij ons terecht.

Mocht u meer vragen hebben en/of informatie willen over oedeemtherapie en manuele lymfedrainage bij ons in de praktijk, neemt u dan gerust contact met ons op.