Petra
Bertou

Petra is geboren en getogen in Ulft. Na het behalen van haar diploma Huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht in 2013 is ze gaan samenwonen in Dinxperlo. Inmiddels woont ze alweer zes jaar samen met haar partner Danny en haar dochter en zoon. Petra is mede-eigenaresse van Huid- en oedeemtherapie Oost Gelre. Ze is erg gemotiveerd, enthousiast en gedreven en dat maakt haar zowel een goede huidtherapeut als onderneemster.

Waarom heb je gekozen voor het beroep huidtherapie?
“Voordat ik aan de opleiding Huidtherapie begon heb ik de opleiding tot Allround schoonheidsspecialiste gevolgd. Vervolgens heb ik deze opleiding succesvol afgerond en in een schoonheidssalon werkervaring opgedaan. Na enige tijd miste ik de uitdaging en wilde ik meer kennis opdoen. Tevens wil ik mij ook meer richten op de medische kant van het vak, vandaar deze keuze.”

Wat zijn de moeilijke kanten van je vak?
“Iedere patiënt is anders ondanks dat ze misschien voor dezelfde ‘’indicatie’’ onder behandeling komen pas je altijd de behandeling ter plekke aan. Constant blijven nadenken op het moment dat er sprake is van medicatieverandering of indien er andere klachten ontstaan en dan daarop verder anticiperen en de behandeling aanpassen is niet moeilijk maar ik noem het een uitdaging. Zo blijf ik scherp en alert!”

“Wel bouw je bij de chronische patiënten een band op en dan heb ik het soms wel moeilijk met wanneer er iemand ‘uitbehandeld’ is of komt te overlijden. Ik ben tenslotte ook maar een mens met gevoel en probeer er alles uit te halen om het voor de patiënt en zijn/haar omgeving zo aangenaam mogelijk te maken.”

Wat zijn de mooie kanten van je vak?

“Voor mensen zonder beperking is bijvoorbeeld ramen zemen vanzelfsprekend. Maar bij ons op de praktijk hebben sommige dames na een borstamputatie of borstsparende ingreep last van vocht (oedeem), waardoor er een bewegingsbeperking optreedt. Soms kunnen ze hun arm van de aangedane zijde niet boven schouderhoogte krijgen en als ze dan naar een enkele keer therapie al verbetering zien en zeggen ‘Petra, ik kon alweer bij het bovenste kastje in de keuken’, of ‘Ik kon alweer de ramen zemen’ dan weet ik dat we er nog niet zijn maar zeker op de goede weg zijn. Hier haal ik echt mijn voldoening uit en ben ik best trots op ons werk.”

Wat hoop je nog meer te bereiken in je carrière als huidtherapeut?

“Meer naamsbekendheid bij andere disciplines, (huis)artsen en specialisten. Alhoewel steeds meer disciplines de patiënten naar ons verwijzen vind ik dat de huidtherapeut een vanzelfsprekende schakel moet zijn bij de (na)zorg van de oncologische patiënt. Mijn doel is om in de toekomst niet meer te hoeven horen van patiënten: ‘Had ik maar eerder geweten wat jullie voor mij konden betekenen dan was ik eerder gekomen’. Ik hoop mijn beroep nog heel lang uit te mogen oefenen.”

  • Lid Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten
  • Kwaliteitsregister Paramedici 39912031588

Zoeken

Trakteer jezelf

Laat ons
voor u zorgen