Fris, professioneel en vakkundig; zo is de praktijk voor Huid- en oedeemtherapie Oost Gelre te omschrijven. Vanaf juni 2013 zijn de huidtherapeuten Sabine Crooijmans en Petra Bertou (beide ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Paramedici en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten) van start gegaan in hun praktijk in Lichtenvoorde. Onlangs zijn zij verhuisd naar de buitenpoli van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, gevestigd in hartje Lichtenvoorde. “Omdat we merken dat we veel patiënten hebben uit andere regio’s, hebben we het besluit genomen om in Terborg een tweede vestiging te openen”, aldus Petra.

De tweede locatie van de praktijk is gevestigd in het pas vernieuwde Verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg. “We streven naar een nauwe samenwerking met huisartsen en andere medische specialisten in deze regio (zoals we ook doen met o.a. de MammaCare afdeling van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk), waardoor de patiënt een zo passend mogelijke therapie aangeboden krijgt”.

Wat doet een huidtherapeut?

Het beroep huid- en oedeemtherapeut is relatief jong en is sinds 2002 een wettelijk erkend paramedisch beroep. De huidtherapeut behandelt de zieke en/of beschadigde huid.

Huid- en oedeemtherapie Oost Gelre richt zich met name op oedeembehandelingen. Oedeem is eigenlijk een vakterm voor wat in de volksmond een vochtophoping betekent. Oedeem ontstaat vaak na een oncologische ingreep, chemo of een bestraling, omdat tijdens die behandelingen de lymfeklieren verwijderd/beschadigd kunnen zijn. Dit begint vaak met een gespannen gevoel in de huid of met een zwelling van een lichaamsdeel. Meestal gaat het om een arm of been. ‘’Bestraling kan verharding veroorzaken in de weefsels en ook dat kunnen we behandelen, net als eventuele littekens, zodat de huid weer soepel wordt en daarna kan blijven. Tevens geven wij advies over de huidverzorging na bestraling zodat deze verbetert”, vertelt Sabine. Door tijdig met de behandeling te starten kunnen veel complicaties, zoals een gezwollen huid of wondroos, voorkomen worden en kan ervoor worden gezorgd dat patiënten minder beperkingen in hun dagelijkse leven ervaren. ‘’Vaak horen wij van patiënten bij ons in de praktijk dat ze achteraf gezien eerder hadden willen komen voor oedeemtherapie, omdat ze erg veel baat bij de behandeling hebben, maar niet op de hoogte waren dat huidtherapeuten een vierjarige HBO opleiding gevolgd hebben voor huid- en oedeemtherapie en in oedeem gespecialiseerd zijn’’, vertellen beide huidtherapeuten.

“Acnetherapie, camouflagetherapie, elektrische epilatie en het aanmeten van therapeutische elastische kousen (steunkousen) horen eveneens bij onze werkzaamheden”, aldus Petra. “Met de littekentherapie, oedeemtherapie en specialistische wondzorg leveren wij een stuk nazorg na een heftige medische (oncologische) ingreep. Op deze manier hopen we het litteken of het oedeem acceptabeler te maken”.

De praktijkruimte in Terborg (binnen Verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia) is vanaf dinsdag 1 juli geopend. Voor meer informatie over Huid- en oedeemtherapie Oost Gelre, de aangeboden behandelingen en/of de locaties van waaruit de huidtherapeuten werkzaam zijn:

Huid- en oedeemtherapie Oost Gelre (Lichtenvoorde)
Van der Meer de Walcherenstraat 2c
7131 EN Lichtenvoorde

Huid- en oedeemtherapie Oost Gelre (Terborg)
Industrieweg 115
7061 AP Terborg

Afspraken kunnen telefonisch of per email worden gemaakt via:
Email: info@huidenoedeemtherapieoostgelre.nl
Telefoon: +31 (0) 544 – 725 825
Website: www.huidtherapieoostgelre.nl